Pár mondatban a Segway X2 SE-ről

Mint sokan mások, mi is először filmekben láttuk ezt a különös, kétkerekű, ám mégis mindig stabilan álló elektromos járgányt. A Segway már nem számít ismeretlennek nálunk sem, de főleg városi forgalomban találkozhatunk vele. Ez persze nem meglepő, hiszen a Segway egy olyan eszköz, amit elsősorban járdán való használatra terveztek. Magyarországon a (Központi Közlekedési Felügyelet szerint) nem minősül járműnek, közutakon nem alkalmazható, ezért járdán és bicikli utakon használjuk.

A kezdet kezdetén a nehéz küldeményeket cipelő amerikai postások használták, majd a rendőrség is kipróbálta a Segwayeket, amelyek kiválóan beváltak, akár a bolti tolvajok üldözésében is. Kis mérete, könnyű irányíthatósága gyorsan népszerűvé tette az áruházakban, raktárakban is. Utcai változata pedig igazi nagyvárosi közlekedési eszköz, mert gyors, csendes és biztonságos, amellett, hogy kis helyet igényel. A gyártó később más típúsú Segwayeket is kifejlesztett, olyanokat, amelyek például golfpályákon használhatóak, vagy a terepen is megállják a helyüket – nálunk is ezeket lehet megtalálni.

Tudjuk, nehéz elhinni, de a használata semmivel sem nehezebb, mint a biciklizés. Az eszköz érzékeli az ember legapróbb mozdulatait is. A terepre specializált, off road Segway X2 SE egy egytengelyes, önegyensúlyozó, kétkerekű jármű, amit kimagasló színvonalú elektronikával szereltek fel. Az eszköz minden terepen megőrzi a stabilitását. A testsúly előre-, illetve hátra helyezésével, valamint a kormány jobbra és balra döntésével lehet irányítani. A megforduláshoz minimális helyre van szüksége, képes a saját tengelye körül megfordulni. Mi is ilyen eszközöket használunk túráinkon!

Mivel a különböző alkatrészek tökéletesen el vannak szigetelve egymástól, így bármilyen időjárási viszonyok közepette bevethető – mondhatni, tényleg állja a sarat! Persze a jó túra nem válik tortúrává, így ítéletidőben mi sem vágunk neki a terepnek, ám az esetek többségében az éjszaka sem akadály.

A Segway haladását elektromos motorok biztosítják, ezek halk zümmögését hallhatjuk is túra közben. Az egyensúlyozást és az irányítást a két különálló, beépített számítógép végzi, amelyek a szenzorok és giroszkópok segítségével rendszeresen (másodpercenként többször is) korrigálják a pozíciót. Így képes az eszköz arra, hogy mindig stabilan álljon a használójával együtt, noha csak két kereke van.

Bőven lehetne még sorolni, mennyi innováció van beépítve. A Segway például regeneratív fékezés képességével rendelkezik: ez azt jelenti, hogy fékezéskor tölti az akkumulátort. Ha kell, lassan, lépésben haladhatunk vele, de képes rendesen is felpörögni: az off road Segway X2 SE maximum 20 km/h sebességet is el tudja érni! Nem véletlen, hogy kötelező a bukósisak…

Bármilyen meghibásodás esetén sem kell aggódni, mert rengeteg olyan eszköz van benne, ami a biztonságra ügyel, és minden kulcsfontosságú alkatrészből kettő van. Így két akkumulátor, két egymástól független számítógép, két motor és öt giroszkóp lett belezsúfolva a kicsi, de erős eszközbe. Ha bármi gond lenne, azt a vezérlés érzékeli, és a jól működő egységek veszik át az irányítást.